Julkort

Igår var det första advent och vi hade städdag här hemma. Fönsterna nyputsade, ny gardiner uppsatta och adventsstakarna lyser.
Snart dags att börja skriva julkort och skicka iväg. Det är så sällan man skickar något med posten numera, blir mest mail och sms. Därför kan det vara trevligt att i alla fall till jul skicka julkort. I år blir det "vanliga" julkort, förra året gjorde vi ett personligt julkort som uppsakattdes mycket.


Våra söta tomtar.


Det var inte helt lätta att få till, antingen tittade Berta bort eller så gjorde Elias det. Men detta blev vi nöjda med och efter att sambon fixat bort datumet beställdes julkorten hos fotobutik på nätet.

I år har vi plockat fram min gamla paketkalender, som min mamma pysslat ihop till mig när jag var liten.
Egentligen är väl Elias lite liten för att förstå meningen med den, men vi vuxna tycker ju att det är roligt. Så därför blev det saker han behöver som packades in. Tycker han är för liten för att hänga upp sötsaker.Strumpor, nappar, snutte, matningsskedar, dregelhaklappar och mysdressar blev det.

Imorgon startar vi med första paketet.

Bygglov

Igår var vi på möte för att bestämma färg på husets exteriör till bygglovsansökan. Eftersom vi redan visste vad vi ville ha gick det snabbt och smidigt.

Som jag redan skrivit kommer vi putsa fasaden. Det blir en creme vit varm, á la vaniljvisp nästan, färg med minsta konrstorleken. Vill ha det ganska slätt. Tyvärr har jag inte hittat någon färgbild som kan beskriva den bättre. Det får bli bilder på den riktiga varan sen när huset är rest. De hade ett prov som vi jämförde med färgen på fönster och höll upp mot takpannorna hos Lb-hus. Vill ju inte att husfärgen ska bli för vit så att dörrar och fönster ser gulaktiga ut trots att de är vita. Har nämligen sett ett hus som hade alldeles för vit fasad och det blev inte bra. Men det här kändes bra och vi var både helt överrens om allt på en gång, inget behövde kompromissas. Vilket är ovanligt, fast jag brukar ju ha rätt och lyckas få sambon att inse det rätt så snabbt, hi hi.

Fönster kommer från Elit och är deras extreme modell och blir alltså vita. Har inte tänkt ha några spröjs, vi får bo in oss först och känna av om det passar till husets utseende i övrigt. I sånt fall köper vi det senare. Eftersom vi väljer oinredd ovanvåning får vi lägga till fyra fönster i gavelspetsarna och två takfönster, ett i badrummet och ett i allrummet.
Hängrännor från Lindab blir också vita, vill inte att de ska sticka ut. Tycker inte det är någon fin detalj och vill inte att de ska synas genom att man har de i en avvikande färg.
Takpannorna blir tegelröda behandlade från Jönåker. Detta fick vi besluta redan innan för att vi skulle kunna välja tomt. Området är indelat så röda pannor är för sig och grå för sig.
Ytterdörrana kommer från Bordörren. Vid huvudentren som vätter ut mot gatan kommer Linjalen sitta och vid tvättstugan kommer den släta Lejonet sitta, även dessa vita.

Så nu väntar vi på ett förhoppningsvis snabbt besked.

Husdröm

Äntligen har min husdröm gått i uppfyllelse.
För några veckor sedan var vi på en husvisning hos LB-hus i Pakbyn i Hyllinge. Vi hade tidigare varit där och titta på A-hus, det är nämligen dessa två hus leverantörer som har tomterna där, men de hade inget hus som vi tyckte passade oss.
Försäljaren på LB-hus bokade in oss på ett möte där vi fick en produktionskalkyl att ha med till banken när vi skulle söka byggnadskreditiv. Banken sa ja. Jippiee!! Det var lite brådis eftersom vi vill bygga nästan nyckelfärdigt och göra en del måleri- och snickeriarbete själv, LB-hus slutade med detta utförande 1/11. Vi hann, tack vare vår kontakt på banken kunde ge oss ett snabbt svar skrev vi på för huset den 30/10.
Nu väntar vi på nybyggnadskartan från Åstorps kommun så att huset kan placeras in och bygglov kan sökas.
Allt har gått så fort, man känner sig lite snurrig. Men jag är så LYCKLIG!!!


Huset Classic 159, kommer ha vit puts och tegelröda takpannor.


Planlösningen på nedervåningen. Vi har valt oinredd ovanvåning, den kommer vi inreda själv. Än så länge är vi ju bara tre och då räcker nedervåningen gott och väl.


Vår tomt är nr 18 på kartan.

Området, ett stenkast från ett stort köpcentrum. Även nära till E4:an och E6:an, trots att vi flyttar längre från Lund får sambon ändå inte mycket längre restid till jobbet. Han får ju köra småvägarna nu.
Lydinge golfbana ligger också alldeles intill och det är inte långt till söderåsens härliga natur och strövområden.Famila köpcentrum med city gross och ica maxi, Bauhaus, EM-möbler. Alldeles inpå husknuten (nästan), inte illa. Ytterligare en liten bit bort ligger Väla köpcentrum i Ödåkra och IKEA Helsingborg som just nu håller på att byggas om och bli jättestort.
Och inte minst 5 km hem till mormor och morfar.