Tvättstugan

Jag älskar förvaring, tycker att det underlättar i att försöka hålla ordning och reda. Märk väl jag skriver försöka, inte alltid så lätt med en sambo som inte riktigt ser på stök och röra med samma ögon och en treåring som gärna sprider leksaker. Elias är dock duktig när vi tillsammans tar ett tag och städar bland alla leksaker, svårare kan dock vara att driva och motivera sambon ;) (givetvis fixar och donar han också). Tacksamt är i all fall att han märker när jag fejar och donar och kommenterar med positiva komplimanger. Vad jag skulle komma till är att förvaringen skyndar på städningen och underlättar när var sak har sin plats då alla varit i farten och stökat.
Tvättstugan i vårt hus kan vid en första anblick verka rätt liten och allra helst om man tittar på planlösningen, men i verkligheten är den faktiskt lagom stor och det finns fler möjligheter än man tror. Det som ingick i standarutförandet var ett vaskskåp med "barnspärr", bänsskiva, pannan och en garderob. Bänkskivan valde vi i samma utförande som i köket.  Som sagt var älskar jag förvaring, därför valde vi att köpa två kökskåp på IKEA och montera ovanför bänken. Tanken är att vi ska ha en skötbädd till bebisen på bänken och en hylla i ena överskåpet är vigt åt blöjor, tvättlappar, handdukar och allt annat som behövs. "Mamma har börjat boa", som sambon uttryckte det. Vi valde ju bort alla vitvaror, tvättmaskin och torktumlare tog vi över mina föräldrars gamla. De höll på och renovera sitt kök och tvättstugan precis lagom till att vi flyttade in och passade då på att införskaffa nytt.  En temporär lösning, vi tänker införskaffa nya maskiner lagom till bebisen kommer då det finns risk för att de kommer behöva gå ännu oftare. Funderar på svarta där också.
Ytterdörren som leder ut till uppfarten,  När man kommer in är alltså bänken till vänster och i "gattet" till höger finns panna, garderob och annan förvaring. Vi valde samma klinkers i tvättstugan som i badrummet.
Rakt mittemot tvättbänken har vi valt att sätta utfällbara krokar från IKEA (jag älskar IKEA) i två rader. En för vuxna och en för barn. Proppskåpet är fortfarande lättillgängligt. Brevid till höger syns garderoben (standard) som står brevid pannan. I garderoben förvarar vi ytterkläder och skor som inte används dagligen.
Hyllor, även dessa från IKEA, är måttanpassade så att dörren går att öppna helt. Konsollen vi valde omsluter hyllplanet så att den kapade ytan inte syns, plus att jag tyckte den passade bäst tillsammans med krokarna. Här ställer vi våra skor och har var sin korg för kepsar, mössar, schalar, vantar etc.
Givetvis är utrymmet bakom dörren inte outnyttjat. Där hänger min strykbräda, både dold och lättillgänglig. Lite extra krokar på dörren är alltid bra att ha. Går vi igenom dörren kommer vi in i köket som finns i tidigare inlägg.

3-åring

Den 21 oktober fyllde Elias 3 år! Dagen efter var det kalas med alla kusinerna, fastrar, morbror, mormor och morfar, farmor (farfar och hans fru hade flytt till andra breddgrader så dem får vi träffa på fars dag istället).
Elias älskar bilar, så därför fick en del av bakningen gå lite i bilens spår.
Mintgröna macarons med smörkrämsfyllning smaksatt med lite lemocurd för att få lite syrlighet.
Vaniljmuffins, fluffig frosting färgad efter bilarna och dekorerade med tre Alhgrens bilar (det var ju tre han fyllde).
Till tårtan hade jag beställt de här ätbara racerbilarna i kristyr tillsammans med sugarpaste i grönt vitt och svart.
Tårtan hade tre lager av kaka, mellan första och andra lagret hade jag gjort dumlefluff. Mellan andra och tredje lagret blev det hallonmousse, sen kläddes tårtan i grädde. Locket och dekorationen uppe är sugarpaste, sidorna klädde jag med grönfärgad grädde. Inte illa för en amatör om jag får säga det själv.
Elias var väldigt nöjd och det är huvudsaken. Givetvis måste man blåsa ut ljus när man fyller år, alla tre på en gång med lite assistans från pappa.
Massa presenter blev det också och de måste ju testas, dagen efter hade vi en riddare på uppdrag i hallen. En något annorlunda häst hade han hittat att ta sig fram på, eller är det en drake?

Trädgård och mer kök

I våras påbörjade vi arbetet med att anlägga trädgård. Det blev "handsådd" gräsmatta, vi valde alltså bort rullgräs. Gräsfröna vi valde hette Weibulls Extra Green, en sort som inte skulle innehålla så mycket rajgräs om ens något över huvud taget. Långsamt växande och kraftigt gräs som klarar barnlek skulle detta gräset vara. När det väl började växa knakade det på, tyvärr blir det en del ogräs i början också, men med lite kombigödning på det så blev det skillnad. Vi slängde ut extra frön nu i höstas där vi såg att det inte tagit sig tillräckligt och ogräset haft lite väl bra övertag. Måste ju ge gräset alla chansen att bekämpa ovälkomna gäster. Lagom till sommaren hade vi gräs att kunna gå och vara på. Sedan dess har det tillkommit några ölandstokar på framsidan och järnek en bit längs vägen på framsidan. Planerna för nästa år är stenläggning, då har bärlaget haft tillräcklig lång tid på sig att sätta sig ordentligt. Staket som kommer möta upp mot järneken och rama in tomten lite. Sen blir det säkert några fruktträd och grovplanering av rabatter. Sambon drömmer om rhododendron. Jag älskar pioner och tulpaner (svarta och vita). Vi har väldig tur när det gäller växtligheten, marken här verkar mycket näringsrik och båda våra föräldrar har frodiga trädgårdar. Nästa år planerar de att "skoga" lite i sina trädgårdar, vilket givetvis skänks till oss så vi kan bygga upp våra rabatter med redan uppväxta och starka plantor. Ölandstoken fick vi från mina föräldrars trädgård och den tog sig jättefint med en gång här, kraftiga fina buskar trots att vi delade en av dem. Järneken likaså, fast den fick pappa från sitt jobb. Plantering lätt som en plätt och jag som inte har tillstymmelsen till gröna fingrar. I vår kommer vi klippa ner buskarna rejält då jag vill ha dem i lagom höjd och bulligt buskiga, men några grenar får nog järneken skänka till en dörrkrans, redan i vinter, som jag tänkte göra till huvudentrén.
Bärlager på framsidan, där det ska bli stenläggning. Rabatten utanför tvättstugan bort mot köket är i dag hem för 3 st Ölandstokar. (Min mormor kom från Öland så självklart måste vi ha lite tokar i trädgården).
Uppfarten fick också bärlager, här kommer gjutas en platta för dubbelgarage i höjd med bak kanten på huset så det blir en rejäl uppfart.
Matjord på baksidan och ena kortgaveln, här växer det gräs idag.
Singel lades där platta för uterum ska gjutas, vi funderar på att bygga ut ett burspråk mellan pelarna därför har singel lagts ut i en båge där.
Givetvis fick Elias prova på att köra grävmaskin, gissa om han var glad då.
Sen har det hänt lite nya grejer i köket. Det planerade inköpet av ny matmöbel har klarats av. Jag hade ett vintrinskåp som var tänkt att målas om, modifieras lite och få nya handtag, det är också fixat. Tyvärr glömde jag ju ta kort på processen, blev så ivrig i arbetet och inga bra gamla bilder hade jag heller förutom den här där man ser lite.
Färgen blev svart istället, ramen i luckan kommer fram bättre då och matchar köksluckorna riktigt bra. Det hade nästan lite allmogestil innan. Handtagen är bytta till IKEAs motsvarighet till de vi valde i köket från Ballingslöv, för att få det att passa in ännu bättre. Benen monterades av och nya, också från IKEA, sattes på. Runda i rostfritt stål de också. Sen fanns det, som inte syns på denna bild, lite snickarglädje i översta öppna hyllplanet. Det sågades bort för ett rakare lite modernare intryck. Lite spacklande, slipande, små justeringar, färg och nya placeringar på handtagsplacering så fick vi ett helt nytt skåp.
Så här blev "nästan" slutresultatet, givetvis kunde jag inte vänta att fota innan alla handtag var på plats och läsken till vänster ställts undan på sin plats. (Vi hade storhandlat inför Elias 3-årskalas och då hamnade dem där?)
På väggen ut mot hallen är det placerat. Här syns även nya möbeln.
Jag är verkligen glad att vi inte valde ett hus med öppen planlösning mellan kök och vardagsrum. Då hade vi ju aldrig fått det här mysiga burspråket och jag tycker att planlösningen i detta huset är tillräckligt öppen ändå. Lampsladden har vi inte riktigt beslutat om den ska dras rakt mot uttaget eller vi ska förlänga den och gå en bit utmed listen och sedan ut mot lampan, vi suger på den karamellen ett tag och känner efter vilket som blir snyggast. Gardinstången är tre delar från IKEAs billiga stänger, de har monterats ihop med böjar som kommer från Kirsch för att få en hel stång över hela burspråket. Jag har sett andra lösningar på gradinstänger i de här husen, men detta är den lösning som tilltalar mig oavsett om jag hänger upp hissgardiner eller har längder.